rails wrong number of arguments (2 for 1) for user_signed_in? and current_user

I'm new in Rails and I have been stuck with this error for a few days.

I have installed Devise and Facebook connect without a problem. I could sign in with Facebook but not with devise registration (this is not what caused this error message).

I continue to install anyway a Twitter Connect and I got this message:

Wrong number of argument (2 for 1) in _app_views_shared__navbar_html_erb

on line 25 which corresponds to user_signed_in?

This message appears now on other HTML pages when current_user is mentioned in my HTML.

I can't identify what's wrong with my user attributes. I think something is wrong/missing with Devise, here are my terminal errors:

Started GET "/" for 127.0.0.1 at 2015-08-31 15:46:30 +0200
Processing by HighVoltage::PagesController#show as HTML
Parameters: {"id"=>"home"}
Rendered pages/home.html.erb within layouts/application (7.0ms)
Rendered shared/_navbar.html.erb (3.9ms)
Completed 500 Internal Server Error in 67ms

ArgumentError - wrong number of arguments (2 for 1):
devise (3.5.1) lib/devise.rb:457:in `block (2 levels) in configure_warden!'
warden (1.2.3) lib/warden/session_serializer.rb:34:in `fetch'
warden (1.2.3) lib/warden/proxy.rb:212:in `user'
warden (1.2.3) lib/warden/proxy.rb:318:in `_perform_authentication'
warden (1.2.3) lib/warden/proxy.rb:104:in `authenticate'
devise (3.5.1) lib/devise/controllers/helpers.rb:120:in `current_user'
devise (3.5.1) lib/devise/controllers/helpers.rb:116:in   `user_signed_in?'

Here is my Gemfile:

  ruby "2.2.0"

  gem "rails", "4.2.0"
  gem "pg"
  gem "figaro"
  gem "simple_form"
  gem "country_select"
  gem "high_voltage"
  gem "devise"
  gem "pundit"
  gem "paperclip"
  gem "aws-sdk", "< 2.0"
  gem 'omniauth-facebook'
  gem 'omniauth'
  gem 'omniauth-twitter'

  gem "jquery-rails"
  gem "sass-rails", "~> 5.0"
  gem "uglifier"
  gem "bootstrap-sass"
  gem "font-awesome-sass"

  gem "rails-i18n"
  gem "devise-i18n"
  gem "devise-i18n-views"
  gem 'acts_as_commentable', '~> 4.0.2'
  gem 'acts_as_votable', '~> 0.10.0'

  group :development, :test do
    gem "spring"
    gem "annotate"
    gem "binding_of_caller"
    gem "better_errors"
    gem "quiet_assets"
    gem "pry-byebug"
    gem "pry-rails"
    gem "letter_opener"
  end
  group :production do
    gem "rails_12factor"
    gem "puma"
    gem "rack-timeout"
  end

Here is my OmniauthController:

class Users::OmniauthCallbacksController <      Devise::OmniauthCallbacksController
  def facebook
    user = User.from_omniauth(request.env['omniauth.auth'])
    if user.persisted?
      sign_in_and_redirect user, event: :authentication
      set_flash_message(:notice, :success, kind: 'Facebook') if is_navigational_format?
    else
      session['devise.facebook_data'] = request.env['omniauth.auth']
      redirect_to new_user_registration_url
    end
  end

  def twitter
    user = User.from_omniauth(request.env["omniauth.auth"])
    if user.persisted?
      # flash[:notice] = I18n.t "devise.omniauth_callbacks.success"
      sign_in_and_redirect user, event: :authentication
    else
      session["devise.twitter_uid"] = request.env["omniauth.auth"]
      redirect_to new_user_registration_url
    end
  end

Here is my User Model

class User < ActiveRecord::Base
  acts_as_voter
  # has_many :comments
  # Include default devise modules. Others available are:
  # :confirmable, :lockable, :timeoutable and :omniauthable
  devise :database_authenticatable, :registerable,
         :recoverable, :rememberable, :trackable, :validatable,
         :omniauthable, omniauth_providers: [:facebook, :twitter]

  has_attached_file :picture,
      styles: { large: "500x500>", medium: "300x300>", thumb: "100x100>" }

  validates_attachment_content_type :picture,
    content_type: /\Aimage\/.*\z/

  def self.from_omniauth(auth)
    where(provider: auth.provider, uid: auth.uid).first_or_create do |user|
      user.provider = auth.provider
      user.uid = auth.uid
      user.email = auth.info.email
      user.password = Devise.friendly_token[0,20]  # Fake password for validation
      user.name = auth.info.name
      user.picture = auth.info.image
      user.token = auth.credentials.token
      user.token_expiry = Time.at(auth.credentials.expires_at)
    end
  end

Here is my Devise Config:

Devise.setup do |config|
  config.mailer_sender = 'please-change-me-at-config-initializers-devise@example.com'
  require 'devise/orm/active_record'
  config.skip_session_storage = [:http_auth]
  config.reconfirmable = true
  config.expire_all_remember_me_on_sign_out = true
  config.sign_out_via = :delete
  config.omniauth :facebook, ENV["FB_ID"], ENV["FB_SECRET"], scope: 'email', secure_image_url: 'true', image_size: 'large'
  config.omniauth :twitter, ENV["TWITTER_API_KEY"], ENV["TWITTER_API_SECRET"], secure_image_url: 'true', image_size: 'bigger'

And finally my routes :

Rails.application.routes.draw do

  resources :users, only: [:show, :edit, :update]

  resources :ressources do
    resources :comments
  end
  resources :ressources do
    member do
      put "like", to: "ressources#like"
      put "dislike", to: "ressources#dislike"
    end
  end

  devise_for :users, controllers: { omniauth_callbacks: 'users/omniauth_callbacks' }
  # get 'auth/twitter/callback', to: 'user#update'
  # get "/auth/:provider/callback" => "authentications#create"
end

Thank you for your help!

Answers


I'm not an expert so I can't give you the exact reason why you and me both were having this problem but --

I was getting this line in the application trace, just like you:

warden (1.2.3) lib/warden/session_serializer.rb:34:in `fetch'

After some digging, I figured out the problem was with the current session, so I opened up a new 'incognito' browser window and the error was gone.

You should be able to solve this problem by erasing your cookies and history from your browser.


from_omniaut is sking for 2 parameters:

def self.from_omniauth(auth)
  where(provider: auth.provider, uid: auth.uid).first_or_create do |user|

You are passing one:

User.from_omniauth(request.env['omniauth.auth'])

You should pass one or accept two.


Need Your Help

SQL query doesnt bring out results when queried using date

sql oracle11g

I see that a table has the data value as 18-May-2012. But when I query looking for the same date using the below query, no results are available.

How to realize the wordpress permalink function on an homemade php website

php html mysql css wordpress

I'm realizing a php website and I'm trying to split all the files in a way that should give me the possibility to update them easily.